Skip to content

Povinnosť podľa zákona splnená s pol ročným predstihom – POZOR ! Nezabudnite na nové povinnosti ak vlastníte určité druhy zbraní !!

Novela Zákona o zbraniach a strelive priniesla nové povinnosti pre držiteľov zbraní, ale aj povinnosť prihlásiť do evidencie polície zbrane, na ktoré sa doteraz povolenie k ich držaniu nevzťahovalo.

Znehodnotené zbrane slúžiace ako muzeálne exponáty k expozícii „Železná opona“ získané do Múzea totality, sme dnes v súlade s novelou zákona zaevidovali na príslušnom odbore OR PZ v Galante. Zákonom stanovená lehota je do konca roka.

Naďalej teda budú návštevníci Múzea totality mať možnosť legálne vidieť, akými zbraňami pohraničná  stráž do novembra ´89  na západných hraniciach  strieľala po utekajúcich občanoch.

Na tzv. Železnej opone bolo zastrelených, resp. pri pokuse o opustenie vtedajšieho socialistického Československa prišlo o život  viac ako sto ľudí.

V Múzeu totality sa od jeho otvorenia nachádza časť originálnej Železnej opony zo štátnej hranice medzi ČSSR a Rakúskom pri Znojme.

Múzeu totality sa dražbou podarilo získať dva originálne stĺpy, originálny ostnatý drôt a originálnu tabuľu označujúcu zákaz vstupu do hraničného pásma. Osadenie tých komponentov Železnej opony je možné datovať pomerne presne, keďže ostnatý drôt bol v minulosti napojený na vysoké napätie a tento prívod je odcviknutý.

Elektrina bola z oplotenia odstránená na nátlak ľudskoprávnych organizácií v začiatkoch šesťdesiatych rokov.

 

POZOR !! Skontrolujte si zbrane (ak nejaké vlastníte), či v súlade s novelou zákona nepodliehajú evidencii, preregistrovaniu do inej kategórie, alebo podobne. V niektorých prípadoch na určité úkony končí lehota na konci tohto mesiaca.