Skip to content

V MÚZEU TOTALITY sme zriadili samostatnú časť zameranú na socialistickú medicínu

Ak ste si mysleli, ze staré noviny, peniaze, odznaky, uniformy, preukazy Pionierskej organizácie, SZM, KSČ, ROH či Vojenská knižka je vrcholom zbierky artefaktov z čias socializmu, mýlite sa. Aj ja som si myslel, že je ťažko možné prekvapiť sa nejakým dnes už historickým kúskom. Až do momentu…

Netuším, kto dal na predaj do bazáru staré lekárske kreslo (presne sediac v takomto kresle mi pred viac ako štyrmi desiatkami rokov vo Fakultnej nemocnici v Bratislave vyberali krčné mandle. Rovnaké kožené popruhy. A bolesť ako sviňa. Na to sa nezabúda…) o to viac, kto iný ako zberateľ do múzea, by takýto niekoľko desiatok kilogramov vážiaci železný predmet mohol kúpiť.

Neváhali sme, čo spôsobilo zriadenie špeciálneho kúta s medicínskymi socialistickými predmetmi.

K samostatnej vitríne okrem už vystavených klasických a starším ľuďom známych už samozrejme dávno expirovaných liekov od bolesti, krabičiek od liekov, obväzov, leukoplastov.  kovovo sklenených striekačiek s originálnymi kovovými ihlami, klasických lekárskych tlakomerov, Rontgenových snímkov, laboratórneho chemického skla, tak nedávno pribudli svetelné tabule od očného lekára a – už spomenuté lekárske kreslo.

Sme radi, že sa expozícia MÚZEA TOTALITY rozrastá o ďalšie zaujímavé predmety.

Niektoré predmety boli do MÚZEA TOTALITY  zakúpené, iné darované. Ďakujeme darcom za príspevky do MÚZEA TOTALITY a veríme, že postupne získame ďalšie veci týkajúce sa Serede a známych podnikov v Seredi a okolí za socializmu pôsobiacich.

– – –

Exponáty Múzea totality sú postupne  dokumentované fotograficky a spolu s popiskami publikované na online platforme, ktorú môžete navštíviť tu:

https://www.muzeumtotality.online/

Ďalšie informácie o totalitnej dobe a socialistickom Československu nájdete tu:

https://socializmus.sk/

Ak máte staré predmety z čias socializmu a máte záujem umiestniť ich v múzeu pre ich zachovanie pre ďalšie generácie, uvítame to a bez váhania sa ozvite e-mailom, alebo telefonicky na číslo: 0907 277 777.

Zachovajme kus histórie aj pre tých, ktorí tu budú pre nás. A ukážme im, aký bol reálny život v totalitnej dobe, kedy si jedna strana prisvojila moc a vládu nad ľuďmi aj za cenu ich streľby na hraniciach, ak sa systém rozhodli opustiť.

Ukazujme a o dobe minulej hovorme našim deťom pravdu, aby im dobré veci slúžili ako príklad a zo zlých sa poučili a chyby minulosti neopakovali.

Nezabúdajme, sloboda stojí za to a za jej získanie veľa ľudí trpelo a mnohí dokonca položili život.

Video z Múzea totality: