Skip to content

17. november: Deň boja za slobodu a demokraciu

MV SR  |MM|   „Tá vaša revolúcia je taká iná, taká nežná,“ prvýkrát odznelo od spisovateľa Vladimíra Mináča v televíznej debate so študentmi v novembri 1989. Názov „Sametová revoluce“ sa zas rozšíril z českých žurnalistických kruhov do zahraničia, vďaka čomu sa udalosti z novembra a decembra 1989 v Československu prekladajú do anglického jazyka ako „Velvet Revolution“.

17. novembra si každoročne pripomíname výročie tzv. Nežnej revolúcie, série nekrvavých podujatí v Prahe, Bratislave a ďalších mestách v Československu, ktoré viedli ku koncu socialistického režimu v Československu.

Dátum 17. novembra 1989 na zorganizovanie pokojnej demonštrácie v Prahe nebol stanovený náhodne: medzinárodná študentská únia stanovila 17. november ako Deň študentstva na pripomenutie 50. výročia udalostí z roku 1939, kedy boli v Prahe po pohrebe českého študenta medicíny Jana Opletala potrestaní všetci študenti zatvorením všetkých českých škôl.

Rovnako tak nebolo náhodou, že demonštrácie v roku 1989 organizovali primárne študenti, ku ktorým sa postupne pridávali ďalšie skupiny populácie, medzi prvými umelci. Žiadali najmä odstúpenie skompromitovaných komunistických politikov, dodržiavanie ľudských a občianskych slobôd, prepustenie politických väzňov, slobodné voľby alebo začatie dialógu s nezávislými iniciatívami.

V Bratislave sa demonštrácia uskutočnila už 16. novembra, následný deň 17. novembra sa v Prahe konala demonštrácia za účasti približne 15 000 ľudí, proti ktorým polícia brutálne zasiahla (podľa neskoršieho oficiálneho vyšetrovania bolo zranených až 568 osôb). Napriek tomu bola demokratizačná zmena v Československu v nasledujúcich rokoch v porovnaní s inými európskymi krajinami relatívne pokojná, takmer zamatová.

17. november, Deň boja za slobodu a demokraciu, je na Slovensku štátnym sviatkom od roku 2001; od roku 2019 zároveň v Bratislave pri príležitosti jej 30. výročia vzniklo Námestie Nežnej revolúcie.