Skip to content

Pravda o socializme

Vychádzajúc z nálad a názorov značnej skupiny občanov v súčasnosti je vidieť trend určitého „velebenia“ socializmu a kritizovania súčasnej doby. Ľudia rokmi akosi vytesnili negatívne spomienky na dobu tvrdého totalitného režimu, zabudli na nedostatok ovocia, mäsa, elektroniky, áut. Keď sa pre nich stredobodom zemegule stalo sídlisko na ktorom bývali, im dokonca nemusela prekážať ani Železná opona obkolesujúca Československú socialistickú republiku. A strieľanie ľudí pokúšajúcich sa ju prekonať v túžbe opustiť totalitný režim útekom na slobodný Západ.

Ľudia akoby úplne zabudli na rady ktoré boli bežné pri čakaní na cement, stavebné materiály, ale aj toaletný papier a hygienické vložky.

Je dobre, že si môžeme slobodne pripomenúť dobu minulú a najlepšie je, keď túto dobu pripomenieme aj ľuďom túžiacim po návrate socializmu a totalitného zriadenia (jedno bez druhého by nebolo) a to dokumentami danej doby. Teda tými dokumentami, ktoré aj v spomenutej totalitnej dobe vzniknúť mohli. Sú síce jemné a poplatné režimu, no i tak kritizujú. Svojsky, ale zrozumiteľne.

Každodenný život za socializmu:

Takto sme nakupovali osobné autá za socializmu:

A takto sme mali problém zakúpiť toaletný papier:

A čo služby za socializmu?

A ako to bolo s výstavbou bytov za socializmu?

Aby toho nebolo dosť, chýbal aj obyčajný kečup…

Ako to bolo s hygienou predaja za socializmu?

Veľa ľudí porovnáva súčasné potraviny s kvalitou tých za socializmu. Že boli lepšie… Je to naozaj tak?

Problémy boli aj pri výrobe áut FAVORIT:

Aj socialistické strojárstvo malo vážne problémy. Strojové vybavenie z predvojnových čias, chýbali moderné technológie…

Ani motoresty neboli v poriadku a nebolo tak sa čím chváliť:

A ako nás vnímali turisti zo zahraničia?

Tak ako, ešte stále si myslíte, že za sociku bolo lepšie?

Aké sú teda najčastejšie mýty o socializme?

Nežná revolúcia priniesla slobodu a demokraciu. Je len na nás, aké pravidlá si nastavíme a aké morálne a etické hodnoty budeme rešpektovať. Je na nás, koho si zvolíme do čela spoločnosti, aby ju viedol.

Už starí indiáni na čelo rady starších posadili najmúdrejších spomedzi seba. Nevinme iných za to, že sme to doteraz nedokázali aj my…

– – –

Ak sa chcete oboznámiť s tým, ako sa žilo za socializmu a máte záujem vidieť originálne artefakty z doby z pred Nežnej revolúcie, dohodnite si návštevu MÚZEA TOTALITY, alebo sa zúčastnite niektorej z akcií, ktoré pre verejnosť poriadame.

https://socializmus.sk/