Skip to content

Štát musí (konečne) začať šetriť

… a nie sústavne hľadať spôsoby, ako ešte zodrať občanov!!

A rovnako nielen štát, ale aj samosprávy. Je potrebné spravovať štát s rešpektovaním faktu, že ako štát máme menej občanov, ako bežná svetová metropola. Povedané inak, na Slovensku žije toľko občanov, koľko pasažierov denne prepraví metro v Londýne. Ale správa štátu je obdobná, ako keby ju živilo päťdesiat miliónov ľudí.

Slovensko (rovnako ako vyspelé štáty EÚ) vymiera. Už dnes štát zlyháva v zabezpečovaní bežných funkcií nevyhnutných k fungovaniu spoločnosti. Zdravotníctvo je pred úplným kolapsom. Školstvo sa doteraz nedokázalo účinne vysporiadať ani len s „predajom titulov na Bazoši“ a čo je najhoršie, je to práve štátna správa, kde plagiátori neschopní napísať ani vlastnú diplomovku nachádzajú najlepšie uplatnenie. Aby následne riadili spoločnosť a diktovali šikovným a múdrym ľuďom čo, kedy a ako majú robiť.

Uvedomíme si vôbec včas, že takéto fungovanie spoločnosti skôr či neskôr vedie k jej záhube?

Čerpáme fondy EÚ a s reálnym predražovaním nákupov si nedokážeme poradiť, pretože pravidlá máme zle nastavené. Kto ale nastavuje pravidlá? Nie sú to náhodou aj tí, v záujme hoho je ich aktuálne nastavenie a to práve preto, aby predražovanie mohlo fungovať?

So zabehnutými a pod desaťročia cielene vytváranými spôsobmi fungovania správy vecí verejných, si účinne nedokázala poradiť ani súčasná vládna garnitúra – do určitej miery pre neschopnosť, ale aj z dôvodu nedostatočných protikorupčných opatrení, ktoré bolo potrebné zaviesť ihneď po nástupe ministrov do svojich funkcií. A na všetkých úrovniach fungovania správy vecí verejných.

V chaose a neporiadku sa tuneluje a kradne najlepšie. A mnohí starí úradníci vedia, ako zavedený systém funguje a sú si vedomí aj toho, že len v ňom majú šancu fungovať tak, ako im to vyhovuje po desaťročia.

Pri takto rozbujnenej štátnej správe, takto neskutočnej byrokracii a množstve ťažko vymožiteľnej legislatívy, sa nové pravidlá smerujúce k transparentnosti a protikorupčné opatrenia do praxe zavádzajú naozaj ťažko. Chce to odvahu, silu a vytrvalosť. A práve to žiaľ aj súčasným politikom do značnej miery chýba. Preto už dnes očakávať významné zmeny je aj u fakt optimistov minimálne naivné.