Skip to content

Vianočné prímerie 1914

Zdroj: Wikimedia.org

Aj pri a vo vojne sa z času načas prejaví ľudskosť. A niekedy dokonca aj u nepriateľov bojujúcich proti sebe v zákopoch od seba vzdialených len niekoľko desiatok metrov. A ľudia boli ľuďmi dokonca aj pred viac ako storočím.

Človek by povedal, že po poučení sa z ďalšej svetovej vojny, Karibskej krízy, ale aj ďalších vojen  a lokálnych ozbrojených konfliktov a pre vtedajšiu dobu neskutočným vývojom a pokrokom ovplyvnené ďalšie generácie, by mali byť citlivejšie, múdrejšie a ohľaduplnejšie. Je tomu tak?

Presne o dva mesiace to bude rok, čo Vladimír Putin dal Ruskej armáde rozkaz vojensky napadnúť cudzí suverénny štát – Ukrajinu. Putinovi sa predpokladaná stratégia obsadenia Ukrajiny nevydarila, no napriek tomu od dobyvačných plánov neustúpil a dokonca pri výrazných neúspechoch na bojiskách, mobilizoval svojich civilov do zbrane a do boja začal vyháňať stále menej skúsených novo odvedených brancov a nevycvičených mobilizovaných mužov hlavne z odľahlých častí chudobného Ruska.

Odvtedy padli, alebo na bojisku boli vážne zranené desiatky tisíc vojakov z oboch strán konfliktu. Obrancov územia suverénnej Ukrajiny sa stále darí odolávať masívnemu bombardovaniu územia Ruskou okupačnou armádou a dokonca ruských vojakov vytláčajú aj z území, ktoré v prvých mesiacoch vojny obsadili.

Sú Vianočné sviatky a okupačná Ruská armáda bombarduje civilistov a infraštruktúru Ukrajiny aj počas nich. Možno sebecky pozerajú iba na seba a svoje zvyky a vierovyznanie. Nie všetci Ukrajinci ale sú pravoslávneho vyznania a v súčasnej situácii a vnímaní Ruskej federácie, Ukrajinci dokonca uvažujú nad zmenou sviatkov, resp. zvykov smerom ku kresťanskej Európe.

Cherson, ale aj východ Ukrajiny Ruská armáda teda bombarduje nehľadiac ani na to, čo si ctili na bojisku (proti vôli vrchného velenia) bežní vojaci bojujúci v zákopoch pred spomenutým viac ako storočím.

Smutné? Hlavne dostatočne dokazujúce úroveň, zmýšľanie a hodnoty tých, ktorí sa rozhodli na úkor obyčajných ľudí naplniť svoje dobyvačné a politické ciele. Boli, sú a budú tu takíto politici a generáli vždy. A vždy to bude na masách ľudí, či a do akej miery im to umožnia.

O Vianočnom prímerí medzi znepriatelenými  vojakmi na fronte v Prvej svetovej vojne, sa viac dozviete aj z tohto videa: