Skip to content

Ceny energií likvidujú podnikateľov. Zatvárajú svoje prevádzky

V predajni mal vždy čerstvé a kvalitné šaláty, nátierky a tresku. Hlavne oškvarková nátierka  chutila výborne. S čerstvou bagetkou dopečenou priamo v predajni len pred chvíľou…

Na sociálnej sieti zákazníci ale našli tento oznam:

Ahojte naši ŠMAK priatelia,
s ľútosťou oznamujeme že z dôvodu príliš vysokých cien za energiu máme natrvalo ZATVORENÉ❗
Váš ŠMAK

Vysoká cena energií likviduje podnikatľov !

Nielen v Seredi extrémne vysoké ceny energií podnikateľov nielen prekvapili, ale reálne im neumožňujú podnikať ďalej. Jednoducho pri kúpnej sile obyvateľov – a to hovoríme o meste v jednom z najprosperujúcejších regiónov Slovenska – krajiny, navýšenie konečnej ceny tovaru o náklady, urobí tovar nepredajným.

Dlhodobo neskutočne vysoká byrokracia, požiadavky hygieny a všetkých štátnych orgánov voči podnikateľom, enormne vysoké odvodové zaťaženie a nároky štátu, vyslovene likvidujú drobných a stredných podnikateľov na Slovensku.

Každý nový minister, úradník a vlastne hocikto, kto je platený z daní práve nás občanov, je v rámci tej svojej reformy schopný vždy vymyslieť len ďalšie nové predpisy, normy a kontrolné mechanizmy, ktoré už nie sú pre podnikateľov akceptovateľné.

Pri prevaľovaní sa káuz odkrývajúcich neskutočné a dlhodobé tunelovanie verejných financií, je bežný poctivý a zákony rešpektujúci podnikateľ frustrovaný a čo je najhoršie, stráca motiváciu robiť poctivo a vlastne – niečo robiť.

Stav na Slovensku prekročil pomyselnú čiaru akceptovateľnosti a obavy z tvrdých masových protestov sú na mieste. Ekonomická situácia sa zhoršuje aj medzi väčšinou občanov a tí s najväčšou pravdepodobnosťou prehliadnu fakt, že z ďaleka za momentálnu situáciu nie sú zodpovední súčasní politici.

Oni „len“ namiesto okamžitého prijímania účinných opatrení nevyhnutných v krízových situáciách, riešia opatrenia, ktorými sa snažia udržať samých seba v hre o posty vo vedení štátu pri najbližších voľbách. Takýto postoj ale môže spôsobiť  ešte vyššiu popularitu vyslovene antisystémových strán a v prípade ich úspechu vo voľbách veľmi rýchly návrat krajiny do doby, kedy jednoduchí a  jednoduché riešenia zložitých problémov vyhľadávajúci ľudia po totalite budú túžiť a dokonca pre jej návrat robiť maximum.

– – –

Jeden z obľúbených obchodov teda končí. Budeme čakať, pokým ho definitívne nahradia nadnárodné obchodné siete? To skutočne štát v zastúpení „odborníkmi“ v jeho vedení a dobre platenými úradníkmi na postoch rozhodujúcich pre riadenie krajiny nedokážu pochopiť, že je to práve drobné podnikanie, ktoré dokáže udržať zamestnanosť a aspoň ako tak akceptovateľnú životnú úroveň občanov?