Skip to content

Pripravuje minister zdravotníctva občanov na platby za zdravotnú starostlivosť?

Včerajší rozhovor odvysielaný rozhlasom ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským napovedá, že čoskoro s najväčšou pravdepodobnosťou budú nasledovať platby za spoluúčasť na zdravotnej starostlivosti poskytovanej občanom. Síce nepadli žiadne konkrétne čísla, no z kontextu debaty toto vyplynulo.

Od začiatku januára majú v niektorých ambulanciách vyberať 20 Eurové poplatky na „chod ambulancie“, ktoré majú pokryť zvýšené energie a náklady spojené s prevádzkou ambulancie. Odôvodnenie pre Interez.sk poskytol prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR Marián Šóth. Poukazuje na vysoké preddavky za energie, ktoré poskytovatelia bez pomoci štátu nie sú schopní ďalej platiť. „Ak niekto platil okolo 1000 eur za malú polikliniku, teraz dostáva preddavkové zálohové platby za nejakých 3000 až 4000 eur. Druhá vec je, že musíme zamestnancom zvýšiť platy, pretože nám odídu,“ ozrejmil Šóth.

Potvrdil, že tendenciu k vyberaniu poplatkov majú aj členovia ASL. „My sme túto aktivitu zatiaľ tlmili. Keďže sa rozpočet pre zdravotníctvo nejakým spôsobom zvýšil, čakali sme, akým spôsobom sa to pretransformuje do ambulancií,“ podotkol. Asociácia však už pre pacientov pripravila list, v ktorom o nutnosti zavedenia poplatkov informuje.

Nechceme pacientom robiť problémy. Naopak, volíme cestu menšieho zla. Tým väčším je nezmluvný vzťah s poisťovňou a plná úhrada pacienta. V tomto prípade by pacient platil všetky vyšetrenia, odbery, lieky. Tým najväčším zlom je zatvorenie ambulancií, ktoré väčšine z nás reálne hrozí, ak nič neurobíme,“ uvádza ASL v liste.

Slovenská republika má jedno z najvyšších odvodových zaťažení a mnoho ľudí sa napriek tomu pre úroveň poskytovanej zdravotnej starostlivosti a nedostatok lekárov a iného zdravotníckeho personálu dnes už desí ochorenia. V poslednej dobe sa v zdravotníctve vyskytol ďalší problém, ktorým je nedostatok niektorých druhov bežne používaných liekov napr. proti bolesti, teplote a antibiotík. Obstoja výhovorky, že takáto situácia je aj v iných krajinách? Oprávnená otázka totiž je, či takto nakumulované problémy sa okrem Slovenska ešte v nejakej krajine – samozrejme okrem tých rozvojových vyskytujú.

Pri takejto logike môžeme očakávať, že pri bežnom nákupe v potravinách, elektre, alebo trafike v cene chleba, televízora, alebo novín bude mať zákazník započítaný aj servisný poplatok na chod obchodu a zvýšené platové nároky zamestnancov?

Slovensko je v rozklade. Pozor! Nie len z viny súčasnej vlády. Aj zdravotníctvo v súčasnej dobe likvidujú žiaľ problémy nakumulované počas rokov resp. desaťročí. Každá vláda si myslela, že problém pre tisíce chýbajúcich zdravotných sestier a množstvo lekárov odchádzajúcich do dôchodku počkajú na tú vládu predchádzajúcu, prípadne, že si ich snáď nikto nevšimne. Problém je už spomenutá kumulácia všetkých problémov v štáte spôsobených fatálnymi zlyhaniami politikov prakticky od novembra 89 doteraz, ignorovanie reálneho stavu v krajine a prijímanie nesystémových riešení a reforiem na reformy, čo samozrejme raz musí viesť ku kolapsu. A vyzerá to tak, že ten spoločnosť čaká onedlho.

Vlády za posledné desaťročia akoby nechápali riziko orientácie Slovenskej republiky prakticky resp. do značnej miery len na automobilový priemysel a zahraničných investorov. Slovenskí podnikatelia boli, sú a vyzerá to tak, že aj budú pre politikov nezaujímavými, no je potrebné uvedomiť si, že ak ekonomika nebude postavená na drobnom a strednom podnikaní, tak akékoľvek výraznejšie výkyvy vo výkonnosti ekonomík krajín odkiaľ pochádzajú investori, bude mať fatálne následky pre našu krajinu. Dlhodobo upozorňujeme na fakt, že v prípade problémov v ktorejkoľvek z automobiliek ani jedna nebude obmedzovať, tobôž likvidovať materskú firmu, ale obmedzí prípadne odstaví svoje filiálky v iných krajinách.

Prečo malé a stredné podnikanie má byť pilierom ekonomiky tak malej krajiny ako je Slovensko? Nuž, z desiatok až stotisíc drobných podnikateľov ak skončí (skrachuje a pod.) 10, 100, alebo 1000 podnikateľov, ekonomika ani nezaregistruje. Ak ale skončí alebo obmedzí, či zredukuje prevádzku len jeden veľký investor, v prípade väčšej krízy, ktorú nie je možné v súčasnej dobe vylúčiť nedaj bože viacerí, zo Slovenska sa stane jedna veľká „hladová dolina“ a to nehľadiac na to, či budeme hovoriť o západnej, strednej alebo východnej časti krajiny.

V súčasnej situácii sa dobré rozhodnutia už asi minuli. Pre občanov a slovenských podnikateľov – obzerajúc sa okolo seba a vnímajúc neskutočnú byrokraciu všade kde sa človek pozrie a po novom už aj likvidačné ceny energií zostávajú riešenia už len horšie a zlé. A počúvajúc výroky niektorých politikov mám obavy, že občan na tom nebude oveľa lepšie.