Skip to content

Hlas Ameriky významne prispel k pádu komunistického režimu v Československu

Na dobu pred ´89 rokom si spomínam dobre. Cestovanie výrazne obmedzenéa ešte aj pri prechode hraníc socialistických krajín, nám obracali vrecká, rozoberali obložené chleby a vytláčali obsah zubnej pasty  aby colníci zistili, či náhodou nemáme pár sto vlastných Kčs schovaných na  nákupy tovaru, ktorý bol v ČSSR nedostupný.

Ak sme chceli vedieť niečo nielen o dianí v zahraničí, ale dokonca aj u nás doma, „na tajnáša“ sme počúvali zakázané a v danej dobe režimom aktívne rušené vysielanie  rozhlasových staníc  Slobodná Európa a  Hlas Ameriky.

Práve tieto rozhlasové stanice zohrali významnú úlohu aj následne v revolučnej dobe okolo novembra 1989.

Dnes niečo o Hlase Ameriky.

Pred 81 rokmi vznikla rozhlasová stanica Hlas Ameriky / Voice of America. Rozhlasovú stanicu založila a financovala Federálna vláda USA.
Vysielanie v slovenskom a českom jazyku  Hlas Ameriky začal v roku 1942 a skončil v roku 2004.
Spolu s ďalšími stanicami vysielajúcimi zo zahraničia pre Československo, bola zakázanou a rušenou rozhlasovou stanicou označovanou za „štvavú vysielačku“.

Hlas Ameriky významne prispel k pádu komunistického režimu v Československu.

 

 

Čosa dozvieme z Wikipedie?

Hlas Ameriky (Voice of America, VOA) je multimediální zpravodajská společnost a instituce pro oficiální zahraniční vysílání vlády USA. Začala jako rozhlasová vysílací stanice v roce 1942, později přidala televizní vysílání a internetové zpravodajství v angličtině a dalších 30 jazycích. Hlavním posláním Hlasu Ameriky je šíření informací do zemí, kde panuje jistá dezinformovanost nebo cenzura. Vysílání v češtině bylo zahájeno v březnu 1942 a pokračovalo do 27. února 2004.

Na jeho rozhlasových vlnách vysílali pořady osobnosti jako Jan Werich, Jiří Voskovec, Jaroslav Drábek či Josef Škvorecký a Ivan Medek. V letech 1950–1964 a 1968–1973 bylo vysílání na území Československa rušeno.

Etika a kritika

Již první vysílání obsahovalo slova „Zprávy pro nás mohou být dobré nebo špatné – my vám vždy řekneme pravdu.“

Část akademické sféry a někteří komentátoři označují VOA za formu propagandy, a to je občas předmětem sporů. Argumentují, že VOA je placená vládou, a tak přirozeně přináší politický pohled blízký Vládě USA a propaguje běžný život v USA.

Vyšla však také Charta VOA ve formě zákona. Tato charta požaduje, aby VOA byl „konsistentně spolehlivý a autoritativní zpravodajský zdroj“, aby byl „přesný, objektivní a výstižný“. Cílem tohoto zákona bylo zabránit přílišnému zasahování státu do zpravodajství a za tímto účelem vedení VOA Chartou také opakovaně argumentovalo.

Zdroj: Wikipedia.org

Znelka Hlasu Ameriky: