Skip to content

Rádio Jerevan – prostriedok komunikácie o zakázaných témach cez satiru

Za socializmu, teda doby totalitne, sloboda slova akú poznáme dnes nie že nejestvovala, ale sa nám o nej nesnívalo ani len v tých najodvážnejších snoch.

Ak nespokojní ľudia mali záujem šíriť  kritiku režimu verejne, spravidla tak mohli robiť len formou satiry. A že sa im niekedy vážne darilo…

Otázok na „Rádio Jerevan“ bolo hodne. Až toľko, že sa toto rádio stalo kultovým a otázky / odpovede vydali na celú knižku. Vydaná bola samozrejme až po revolúcii.

Väčšina vtipov je ale pochopiteľná hlavne (alebo najmä) ľuďom, ktorí socializmus, totalitu a dobu neslobody prežili osobne.

Pri našej návšteve Kaukazu – Arménska a jeho hlavného mesta  Jerevan, sme sa na u nás známe rádio z čias socializmu pýtali. Jasne, nikto nevedel, o čom točíme.

Arménsko malo za socíku vlastné problémy rovnako, ako všetky štáty bývalého Sovietskeho zväzu. A aj u nich pravdepodobne mali „to svoje rádio“ prostredníctvom ktorého si robili srandu s komunistov. To zase nepoznáme my.

Ale to by už bol iný príbeh, aj keď o podobnej neslobode podobných ľudí, v podobne smutnej, komunistami ovládanej krajine.