Skip to content

JAN PALACH: ČLOVĚK MUSÍ BOJOVAT PROTI TOMU ZLU, NA KTERÝ PRÁVĚ STAČÍ

🕊️JAN PALACH: ČLOVĚK MUSÍ BOJOVAT PROTI TOMU ZLU, NA KTERÝ PRÁVĚ STAČÍ
▪Pred 55 rokmi, 16. januára 1969, sa na Václavskom námestí upálil študent Jan Palach, aby prebudil československú spoločnosť, ktorá upadla do pasivity po okupácii krajiny vojskami Varšavskej zmluvy. O tri dni neskôr, 19. januára 1969, na následky zranení zomrel.
▪Vo svojom poslednom liste žiadal zrušenie cenzúry a rozširovania okupačných novín Zprávy, ktoré šírili sovietski dezinformátori, inak mali nasledovať ďalšie pochodne. Palach sám seba nazval „pochodňou číslo 1“.
▪K dnešnému výročiu sme pripravili výpovede 2 jeho kamarátov, ktorí spomínali na to, aký bol Jan Palach žiak a študent, ale hlavne priateľ.
▪Stanislav Hamr (*1948), Palachov kamarát zo školských lavíc by podobne spontánny čin od neho nikdy neočakával. Výraznejšie puto sa medzi chlapcami vyvinulo na základnej škole, kedy ich k spoločným šibalstvám viedol záujem o dejiny a chémiu.
▪„Povesti o tom, že netušil, čo pri upálení robí, sú úplne vylúčené. Veľmi dobre vedel, čím sa polieva a aké to môže niesť následky,“ podotkol Stanislav Hamr.
▪„Ahoj, Hubert. Z mesta nad Vltavou ti posiela pozdrav Tvoj Hus.“
Pohľadnica s týmito slovami zastihla Huberta Bystřičana (*1942) v januári 1969. Tesne pred smrťou mu ju poslal Jan Palach, Hubertov kamarát. Zoznámili sa v roku 1967 na študentskej brigáde v Kazachstane.
▪Nasledujúci deň po tom, čo obdržal odkaz zo záhrobia, si po Huberta prišla Štátna bezpečnosť. Báli sa, že sa stane pochodňou č. 2.
▪Dnes si pripomíname odkaz mladého človeka, ktorý sa vzoprel voči neslobode. Nezabudneme.
Zdroj: Post Bellum SK, Foto:Patrik Dubovsky