Skip to content

Sme obete historického klamstva, obyvatelia nikdy neuprataneho domu, klamaní, manipulovaní a zavádzaní

Vo vlastnom záujme by sme sa mali snažiť poznať svoju minulosť. Aby sme neboli nútení chyby opakovať.

Mladí ľudia nepoznajú históriu a spravidla pre nich začína dátumom ich narodenia. Nevedia, čo sa stalo 17. novembra 1989, nepoznajú zločiny komunizmu, netušia, ako vyzerali hranice za totality a čo pre občanov znamenala ponižujúca kontrola colníkmi pri ich prekračovaní. Nevedia, že iba niekoľko desaťročí nazad pri pokuse dostať sa na slobodu cez Železnú oponu, pohraničiari na ľudí strieľali zo samopalov, alebo na nich vypustili svorku psov vycvičených na zabíjanie trhaním.

Mnoho ľudí zabudlo na štrnganie kľúčmi na námestiach a vďaku za slobodu a možnosť beztrestne verejne vysloviť svoj názor, cestovať do zahraničia, pracovať a študovať mimo republiku.

A slobodne sa vrátiť domov…

Prinášame text na zamyslenie:

Nikita Slovák

Málokto vie, že spaľovanie mŕtvych vo vápenke vymysleli Slováci. Členovia pohotovostných oddielov Hlinkovej gardy hlavne z Povazskej Bystrice. Boli tak surovi a správali sa tak zversky, že aj nemeckým vojakom bolo z toho zle. Mimochodom zabíjať spolu s rodičmi aj deti bol nápad gardistov, aby sa raz deti nemohli pomstiť.

Po vojne sa gardisti vo veľkom hlásili k partizánom. Spojili sa všetci, kolaboranti, komunisti, gardisti a vo veľkom menili dejepis. A tak sa do učebníc dostali spisovatelia arizatori ako Ondrejov a Ciger Hronsky a samozrejme všetci prispievatelia časopisu Gardista.
Sme obete historického klamstva, obyvatelia nikdy neuprataneho domu, klamaní, manipulovaní a zavádzaní. V dejepise sme sa učili klamstva a skutoční hrdinovia, vojaci, letci RAF, členovia zahraničného odboja končili vo väzniciach a na popraviskach. Mali sme úžasnú šancu v roku 89 odhodiť ten hnusný závoj klamstva, ale už aj medzi vtedajšími kresťanskými disidentami bolo priveľa dedičov ľudáckej ideológie a ti razili cestu dnešnému marazmu a panslavizmu. A tak je naša budova krivá a chatrná, lebo je v jej základoch priveľa mŕtvych a priveľa klamstiev.
Zdroj:FB