Skip to content

Babinský, kráľ Oravy, úplatkov a zločinu, alebo „Kto neokráda štát, okráda rodinu“

„kniha je sondou do myslenia človeka, ktorý korupciu a podvody pokladal za prirodzený spôsob dosahovania svojich životných cieľov. Vrhá však svetlo aj na tých, ktorí sa nechali skorumpovať, i tých, ktorých si Babinský podmanil hrubou silou alebo vyhrážkami.“

Znovu aktuálny príbeh „socialisticky“ vychovaného funkcionára, ktorý zneužil svoju moc natoľko, až prerástol cez hlavu aj vtedajším špičkám komunistického totalitného režimu.

Totalitným režimom bol odsúdený, no po revolúcii hlavný aktér doteraz najväčšej kauzy politickej korupcie v histórii bývalého Československa, sa stal známym podnikateľom v Trstenej.

Babinský bol za socializmu predsedom spotrebného družstva Jednota a aj riaditeľom Okresného priemyselného podniku v Trstenej. Súd ho 30. júna 1987 poslal do väzenia na 14,5 roka za rozkrádanie majetku v socialistickom vlastníctve a ďalšie trestné činy.

S Babinského prípadom a trestnou činnosťou boli spájaní tiež vysokí funkcionári komunistickej strany. Zvláštnosťou jeho kauze bol fakt, že o nej informovali aj médiá, čo v danej dobe (dva roky pred pádom totalitného režimu) nebolo bežné. Komunisti chceli týmto dať verejnosti signál, že komunistický režim vie zasiahnuť aj proti vysokým funkcionárom z vlastných radov.

Podobnosť so súčasným dianím na Slovensku je tak veľká, že stojí za pripomenutie a ľudí schopných hlbšie sa zamyslieť nad hodnotami a zmyslom fungovania spoločnosti, snáď zaujme.

Viac o knihe v materiáli publikovanom rovnako v čase, kedy pripomínanie vážnych vecí malo zmysel, nájdete tu:

https://archiv.seredonline.sk/clanky/vyberam-z-archivu-a-odporucam-kral-oravy-kauza-babinsky-knizka-1990/index.html

Kauze Babinský a chronológii jej vývoja a možných prepojení sa vo výbornom materiáli venuje aj watson.sk v článku, ktorý nájdete tu:

https://www.watson.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=4963

Ďalším výborným materiálom k štúdiu je tento:

https://comeniussite.wordpress.com/2016/10/29/korupcia-v-minulosti-1948-1989-kto-neokrada-stat-okrada-rodinu/