Skip to content

Bratislava – Obchodná ulica v roku 1993

Obchodná ulica v centre mesta je spravidla reprezentačnou ulicou a akousi pýchou mesta. A to nemusí byť obchodnou už samotným názvom.

V Československu by sme Obchodnú ulicu v Bratislave mohli prirovnať k Václaváku v Prahe, Leninovej ulici v Budapešti, či ulici  Pod Lipami v Berlíne.

Za socíku Obchodná bola fakt obchodnou, aj keď tak nejak  na obraz Bratislavy.

V Múzeu totality máme výbornú knihu plnú fotografií „Obchodná“. Tak, ako si ju pamätáme.

Kniha je žiaľ už vo väčšine kníhkupectiev vypredaná.

Zdroj: lubostacho.webnode.sk

Jednu knihu máme v knižnici Múzea totality a ďalšia je k nahliadnutiu v Cestovateľskom klube:

Niečo o knihe:

Unikátna fotokniha mapujúca 30 rokov politických, spoločenských a vizuálnych zmien vo výkladoch na Obchodnej ulici v Bratislave.

Ľubo Stacho od roku 1984 nafotil vyše 5 000 záberov výkladov na Obchodnej ulici v Bratislave. Päťsto tých najcharakteristickejších v chronologickom zoradení umožňuje nahliadnuť do minulosti našej krajiny cez príbeh jednej z najzaujímavejších bratislavských ulíc. Koniec normalizácie, rady na pomaranče, nástup perestrojky, November ‘89, ranný kapitalizmus, rekonštrukcie a prestavby v 90. rokoch, globalizačné vplyvy, sezónne výpredaje, ale aj čakania „na prenájom“ počas hospodárskej krízy. Viacvrstevnatosť projektu pripomenie ľuďom, ktorí to zažili, ako sa naša spoločnosť vyvíjala, a mladšej generácii naopak umožňuje spoznať jej príbeh cez vizuálne atraktívne svedectvo.

Zdroj: vydavateľ

Dnes je Obchodná ulica skôr hanbou centra Bratislavy. Čo si myslíte, čím to je?