Skip to content

Koordinovaný letecký útok Iránu na Izrael výrazne eskaluje napätie na Blízkom východe

Je nedeľa, krásne počasie a my v relatívne bezpečnej strednej Európe sedíme pri káve, prechádzame sa v prírode, alebo sa venujeme vlastným záľubám.

No nie všade vo svete tomu je tak.

Na východe Ukrajiny, ale aj v Palestíne, Izraeli a v ďalších kútoch sveta sa ľudia skrývajú pred bombardovaním, náletmi dronmi alebo ostreľovaním raketami protivníkov na základe politického smerovania, či náboženskej viery. Alebo územných nárokov na priestor, ktorý z nejakého dôvodu agresor považuje za svoj.

Žijeme v dobe, kedy morálka a etika stratili na význame. V dobe, v ktorej sa politici už nesnažia ani hrať divadlo, špinavosti robia takpovediac „na hulváta“, lebo ľudia im to tolerujú. Alebo sa nestarajú. Buď preto, že sú chudobní majetkom, v našich pomeroch skôr duchom, alebo opačne, sú až príliš bohatí na to, aby sa nejakými vecami verejnými zaťažovali. Až do momentu, kedy sa súčasný status zmení aj im.

Bežní ľudia trpia pri každej vojne a to nech sa odohráva kdekoľvek na svete. A bohatnú politici a zbrojárske firmy,ktorých skutoční vlastníci sú pre bežného človeka neznámi, ako výsledky konfliktov,  v ktorých miliardy Eur sú likvidované v priebehu hodín.

Čo všetko by múdri ľudia za tie miliardy mohli dosiahnuť napr. vo vede? Aké lieky a liečebné metódy na vážne choroby by mohli byť vyvinuté, otestované a uvedené do praxe, keby peniaze tiekli nie do nezmyselného zbrojenia po celom svete?

Problémom je, že zbrojenie a vojny za nezmyselné považuje bežný človek. Nie tí, ktorí nimi vždy niečo sledujú. No blaho ľudí určite nie.

P.S.: Nočná niekoľko hodinová obrana Izraela pred bezpilotnými dronmi a raketami útočiaceho Iránu, stála štát Izrael viac, ako miliardu USD…