Skip to content

Budeme si pod domami robiť protiatómové kryty?

Keď v 1962 roku Chruščov nechal doviezť jadrové rakety na Kubu, na iba 90 míl vzdialenom územia USA, ľudia začali stavať protiatómové kryty. Oprávnene.

Kubánska kríza nám prakticky ukázala, ako málo je  treba k eskalácii napätia z hrozby použitia jadrových zbraní na inú krajinu. Studená dosiahla svoj vrchol a svet bol najbližšie od svetovej jadrovej vojny.

Politici sa nepoučili…

V súčasnosti Vladimír Putin doviedol svet do obdobnej situácie, akurát nehovoríme o svete tisíce kilometrov od našich hraníc, ale vlastne o našich susedoch. V prípade Pobaltských krajín Litva, Lotyšsko a Estónsko – doslovne.

Práve vlády týchto krajín majú oprávnené obavy z použitia vojenskej sily proti nim zo strany Ruskej federácie. Putin totiž hovorí, že chce obnoviť impérium bývalého totalitného Sovietskeho zväzu, do ktorého patrilo aj Pobaltie.

V enkláve Ruskej federácie Kaliningrade, jadrové rakety umiestnené už majú byť. Už to je vážnym nebezpečenstvom nielen pre Pobaltie, ale aj Poľsko, Slovensko, Českú republiku, a vlastne aj Nemecko a celý západný demokratický svet.

Dosiahnutím Putinovho dlhodobého cieľa v ovládnutí Ukrajinského územia pozdĺž Čierneho mora až po Moldavsko a Rumunsko, teda vytvorením „Novorusie“ (na toto riziko verejne upozorňujeme od roku 2015), bezpečnostné riziko by vzniklo priamo aj pre Rumunsko, ktoré je rovnakov NATO. Moldavsko vzhľadom na proruskými separatistami ovládané Podnestersko, s takýmto rizikom určite ráta už dnes.

Vlády v Pobaltských krajinách svojim občanom otvorene hovoria o riziku vojenskej agresie Ruskej federácie a dokonca odporúčajú obyvateľom budovať si protiatómové kryty.

Dopadneme rovnako aj my?

Ilustračné foto: Bývalá vojenská základňa Pervomajsk so silami na rakety s jadrovými hlavicami

(C) Miloš Majko