Skip to content

Tajné služby varujú pred Ruskom plánovanými sabotážnymi akciami v Európe

koláž: Denis Majko / redakcia SeredOnline

Na základe informácií uvedených denníkom Financial Times Ruská federácia plánuje sabotážne akcie na európskom kontinente. Na túto skutočnosť upozornili aj tajné služby viacerých európskych krajín.

Moskva podľa týchto informácií začala chystať de facto teroristické útoky a to formou kladenia bômb prípadne podpaľačstvom. Útoky majú smerovať na infraštruktúru krajín v Európe a vykonané majú byť buď agentami priamo Ruskej federácie, alebo ich spojencami. Ako vyplýva z informácií z nateraz dostupných informácií, nemajú byť pri tom brané do úvahy ani možné civilné obete.

V minulosti už boli vykonané obdobné operácie v krajinách EÚ a v Českej republike, Bulharsku a minulý mesiac boli zatknutí dvaja Rusi pre podozrenie z chystania útokov na vojenské a logistické ciele v Nemecku. Vo Veľkej Británii čelia obžalobe dvaja muži pre podozrenie zo zapálenia skladu s pomocou určenou Ukrajien, ktorí podľa úradov Spojeného kráľovstva mali pracovať pre ruskú vládu.

Bezpečnostné zložky vo Švédsku vyšetrujú niekoľko prípadov vykoľajenia vlakov a rovnako nevylučujú, že mohlo ísť o sabotáže rovnako, ako množstvo pokusov o narušenie euróskej železničnej dopravy a to napr. hackerskými útokmi.

Je úplne evidentné, že intenzita už nielen hybridnej vojny zo strany Moskvy sa stupňuje a cieľom je destabilizácia Európskej únie a demokratických štátov na východ od Ruskej federácie.

Nie sme ďaleko od stavu, kedy začne byť nevyhnutným obozretnosť o pohybe na verejných priestranstvách v hromadných dopravných prostriedkoch, v školách a na športových a kultúrnych podujatiach kde sa združuje väčšie množstvo ľudí. Otázkou je, či sú naše bezpečnostné služby a ozbrojené zložky pripravené čeliť takýmto hrozbám a ak áno tak ako účinne.