Skip to content

O mesiac a pol končí detská pohotovosť v Galante. Vek detských lekárov sa blíži k šesťdesiatke

foto: ilustračná, Unsplash

Pediatri starnú a veľmi nepribúdajú. Len v minulom roku ich v detských ambulanciách chýbalo 230.

Máme síce zdravotnú starostlivosť garantovanú zdarma, no začína to byť už len teória. Prakticky, zdravotná starostlivosť, na akú sme boli zvyknutí v minulosti, postupne prestáva na Slovensku byť pravdou.

Od 1. júla budú zrušené detské pohotovosti v desiatich mestách. A to v Senici, Sabinove, Ružomberku, Piešťanoch, Novom Meste nad Váhom, Námestovo, Myjave, Medzilaborciach, Košiciach – okolie a ako inak, aj v Galante.

Na pohotovostiach slúžia prevažne starší lekári, čomu sa netreba čudovať, keďže na Slovensku máme priemerný vek pediatrov 59,5 roka.

Koho je to chyba?

Úplne každého politika od Nežnej revolúcie, ktorý sa vlastnému bachoru, zabezpečeniu vlastnej rodiny a firmy a pravidelným kampaniam, platným sľubom dávaných voličom a ich oblbovaniu venoval výrazne viac a intenzívnejšie ako zabezpečeniu základného fungovania štátu s perspektívou do budúcnosti.

Smutné je, že pediatri nerastú ani na stromoch, nepredávajú ich ani v supermarketoch, ba dokonca ich nekúpime ani v lekárni. Dnes ich už veľa nezískame ani z Ukrajiny, a tí ktorí sú rečovo zdatnejší a ich väzby na Slovensko nie sú čisto národovecké, úplne bez problémov prijmú podmienky minimálne v Českej republike, prípadne v civilizovanom zahraničí, kde sa štát netvári že funguje, ale služby občanom – čo je nakoniec v podstate jeho jediná (alebo takmer jediná) úloha, reálne poskytuje.

Je potrebné uvedomiť si, že keby súčasná ministerka zdravotníctva namiesto pestovania dieťaťa z inkubátora bez akejkoľvek ochrany dostala spásonosný nápad ako na školy so zdravotným zameraním a následne na medicínu agitovať snáď všetkých mladých ľudí, ktorí onedlho budú končiť základnú školu. Najbližšie zdravotné sestry by sme pri lôžkach pacientov videli tak o 10 rokov a lekárov s potrebnou kvalifikáciou a aspoň akou-takou praxou o 13 až 15 rokov, čo znamená že ak súčasní pediatri, ale aj všeobecní lekári nebudú pracovať do osemdesiatky alebo sa nestane zázrak, na redukciu zdravotnej starostlivosti štátnymi zariadeniami si budeme musieť zvykať výrazne intenzívnejšie.