Skip to content

"Slovensko sa vulgarizuje. Slovensko verí, že krčma má byť všade."

SIME MARTAUSOVEJ – Mladí veselí muži vo svojej veselosti urazili istú Simu Martausovú. Nebolo to v zahulenej krčme štvrtej cenovej skupiny vedľa dverí do záchodu. Krčma je krčma, má štyri steny, hluché uši a krátku pamäť. Čo sa tam raz povie veľmi rýchlo zmizne. Údel krčmových múdrostí i hlúpostí býva rôzny, najčastejšie podenkový. Slovenská krčma je odjakživa vulgárna, lebo také je jej obecenstvo, ktoré nezvláda svoje emócie.
Internet sa pre niekoho stal krčmou bez stien. Urážky tam nepochádzajú od dedinských opilcov. Sú od gramotných ľudí. Niektorí majú aj vysoké školy. Lenže aj tak im chýba štvrtá cenová. Nie sú krytí záchodovými dverami, sedia doma v izbe. Ak by ich chcel krčmár umravniť, nemôže, niet ho.
Pán poslanec na internete pasie prasce urážajúce prezidentkinu dcéru. On nič, to tie prasce, kričí poslanec a pasie svoje stádo ďalej. Iný poslanec, zmyslov zbavený, zrejme aj nezdravistý človek, tými istými zvratkami polial aj prezidentku. Ešte sa štvrtá cenová nespamätala a už prišli urážky speváčky Simy Martausovej. Vylievať si tuposť na bezbrannej žene je ako opovrhovať vlastnou matkou. A čo? Slovensko sa vulgarizuje. Slovensko verí, že krčma má byť všade. Na ulici, v parlamente, v redakcii, v divadle, vo vlaku, v samoobsluhe, všade žijeme a počúvame krčmovinu. Urážky – ak smerujú do opačného tábora, sú tolerované. A tak pritvrdzujeme. Tí, čo by mali ísť príkladom, idú v protismere a ešte sa nám smejú. Sme im naivní, smiešni, sme z iného storočia a nevieme kde žijeme.
Vieme však, že vulgárny útok na ženu, nech ide od fašistu či komunistu, pravičiara, ľavičiara, katolíka alebo luterána, je to útokom na jej ľudskú dôstojnosť. A kolegovia zo SME to prepískli. Možno uverili, že úspech v médiách ruší v istom bode hranice slušného vyjadrovania. Neruší, naopak, u skutočných osobností úspech zväzuje ďalšou zodpovednosťou.
Sima Martausová je v žalostnom prúde slovenskej populárnej piesne prameňom čistej vody. Páči sa mi jej umelecká cesta. Nemusím súhlasiť s jej názormi veriacej občianky, katolíčky. Ale som šťastný, že ich má a slobodne ich vyjadruje. Jej sloboda nenesie bezuzdnosť ale étos, tak vnímam jej umeleckú cestu. Naviac, jej sloboda je aj mojou slobodou.
Preto ju budem brániť aj pred chrapúňmi zo SME. Pred mnohými rokmi som s kolegami zo Smeny doniesol posledné rodinné peniaze, aby navzdory hulvátovi Mečiarovi mohol vzniknúť slobodný denník SME. Medzitým šli roky, doposiaľ ich je dvadsaťosem.
Sima, stojím za tvojou umeleckou tvorbou, osobnou slobodou, právom na názor a budem ich brániť. Prekroč tú špinu a kráčaj ďalej, vieš, že nie si sama. Veľa síl!
Peter Juščák
Zdroj: FB
]]>