Skip to content

500 Eurové poukážky, ako agitáciu k očkovaniu nepovažujem za najšťastnejšie riešenie

Nízka zaočkovanosť populácie Slovenskej republiky proti vírusu COVID-19 skutočne spôsobuje vážne problémy zdravotníctvu, ale aj celej ekonomike našej krajiny. Je pochopiteľné, že sa vláda snaží riešiť zvýšenie očkovanosti rôznymi krokmi a to aj finančnými. Mali sme tu dobrý nápad, lotériu – o pohľade na jej realizáciu si môžete prečítať materiál tu:

https://www.seredonline.sk/2021/08/29/ocakaval-som-ze-covid-loteria-bude-viac-motivacnym-nastrojom-pre-maximum-ludi-ako-show-verejnopravnej-tv/?fbclid=IwAR1cQxatd29xLubZWX9bb5vw27TI1PCtpW8OVezc8aeI-E7EZpyy2C6y6mE

 

V súčasnosti sú na programe dňa 500 Eurové poukážky, ktoré majú byť motiváciou pre nezaočkovaných na očkovanie pre osoby nad 60 rokov. Mám vážne obavy, že aj tento možno len nie do reality dobre premietnutý návrh bude verejnosťou opätovne vnímaný negatívne. A to, ako určitá forma kupovania, resp. uplácania ľudí, ktorí sa z rôznych príčin očkovať nechcú.

Áno, v súčasnej situácii je nevyhnutné odmeňovať. Vidím to ale tak, že nie nezaočkovaných, ktorí svoje „antivaxerské presvedčenie“ predajú za 500 Eur.

Koho teda odmeniť?

Je známe a preukázané, že ochorieť Covidom-19 je možné aj v prípade, že je osoba zaočkovaná plnohodnotnými dávkami vakcín. V prípade takéhoto ochorenia spravidla však nastáva stav, kedy zaočkovaná osoba má podstatne ľahší priebeh ochorenia, jej hospitalizácia je na rozdiel od neočkovaných výrazne menej častá a teda zdravotný systém očkované osoby stoja podstatne menej, ako neočkované. Takéto osoby, teda natoľko nezaťažujú zdravotnícky systém čo do obsadenia nemocničných lôžok, ako aj finančne. Preto si myslím, že cesta je v podpore už zaočkovaných ľudí (prípadne len v určitej vekovej kategórii) určitou finančnou čiastkou, ako odmena za zodpovednosť a ušetrené finančné prostriedky zdravotnému systému, ktoré môžu byť použité na liečenie pacientov s inými chorobami.

Ak niekto sa následne rozhodne (a to by sa rozhodol každý rovnako ako pri súčasnom návrhu) nechať zaočkovať, po absolvovaní plného očkovania bude mať nárok na rovnakú čiastku ako už zaočkovaný.

V čom je teda rozdiel? Už v samotnom princípe a podaní myšlienky verejnosti.

Nesnažme sa z vecí, ktoré by mali byť prirodzené – zodpovednosť, ochota akceptovať vedecké poznanie a ochrana verejného zdravia – robiť obchod, pretože opätovne takýmto spôsobom znevýhodníme osoby zodpovedné, ktoré sú zodpovednými aj  finančnej motivácie. Opačne, minimálne s určitej skupiny ľudí spravíme obchodníkov, ktorí začnú kalkulovať úplne so všetkým a v budúcnosti aj dodržiavanie všeobecne záväzných pravidiel či dokonca morálnych zásad budú podmieňovať finančnou odmenou, resp. všetko začnú sobchodovávať.

S korupciou sa drvivá väčšina občanov na Slovensku žiaľ už naučila žiť. Cesta je v jej tvrdom a nekompromisnom potláčaní a v odcudzovaní korupcie ako takej. Zapamätajme si to a už konečne sa tak správajme.