Skip to content

Černobylská havária a materiály z tejto doby v Múzeu totality

Od doposiaľ najväčšej jadrovej havárie elektrárne na svete dnes uplynulo 36 rokov. Vybuchol reaktor Černobylskej atómovej elektrárne a zmenil svet. Doslovne. Nielen Európu zamorením nebezpečným rádioaktívnym spadom, ale aj úplným zdecimovaním financií bývalého ZSSR a tým významným urýchlením rozpadu samotného Sovietskeho impéria.

(ЧорнобильČornobyľ; ukr. ЧернобыльČernobyľ)

Hlavne po odvysielaní mimoriadne vydareného filmu z produkcie HBO „CERNOBYL“, podstatne širšia populácia prejavila zvýšený záujem nielen o problematiku tejto jadrovej tragédie, ale aj o návštevu Černobylskej zóny.

Od invázie Ruskej armády na Ukrajinu a obsadenia tejto elektrárne Ruskými vojakmi, je ale návšteva zóny prakticky nemožná.

Tí, ktorí sa chcú o zóne dozvedieť viac, dnes možnosť majú aj v Múzeu totality, v ktorom od 17. novembra 2021  je verejnosti sprístupnená stála expozícia odbornej, vedeckej aj populárnej literatúry priamo sa viažúcej k Černobylskej havárii, ako aj vitrína plná originálnych artefaktov socialistického  ZSSR.

Lákadlom a exkluzívnym artefaktom je originálny úbor hasiča z Ukrajiny roku 1986. Práve v takýchto úboroch hasiči zasahovali pri hasení horiaceho reaktora bezprostredne po havárii. Všetci žiaľ v priebehu niekoľkých dní až týždňov zomreli na akútnu chorobu z ožiarenia.

Pre záujemcov o podrobnejšiu virtuálnu návštevu Černobylskej zóny a už odstavenej elektrárne máme pripravenú aj prednášku s fotografiami s krátkym filmom z expedície absolvovanej pri príležitosti 30. výročia výbuchu reaktora.