Skip to content

Od zajtra si Maďarsko chráni svoj trh, za zastropované ceny cudzinci palivo do svojich áut nenatankujú

ilustračná foto, zdroj: pexels.com

Tzv. „tankovaciu turistiku“ za lacnými palivami do Maďarska, ukončili nové pravidlá pre cudzincov. Od zajtra, teda piatka 27.5.2022 na základe vyhlásenia šéfa Úradu vlády Gergely Gulyása, resp. správy publikovaných agentúrou NTI, bude môcť byť do áut s evidenčným číslom nie maďarským tankovať palivo iba za komerčné ceny.

Podľa Gulyása zneužívajú situáciu (vodiči najmä z prihraničných oblastí) tým, že tankujú najlacnejšie pohonné hmoty v Maďarsku a to za 480 Forintov čo je 1,24 Eura za 1 liter, oproti komerčnej cene, ktorá je na úrovni 700-900 forintov za 1 liter v ostatných krajinách.

Podľa informácií tak ako pravidelne tankujúcich v Maďarsku sa do Maďarska oplatilo ísť natankovať aj s niekoľkými autami, nakoľko na jednej plnej nádrži je možné šetrenie podľa jej objemu aj 30-50  Eur, čo nie je zanedbateľná suma.

Aj tu je vidieť, že maďarská republika reaguje veľmi rýchlo na vzniknutú situáciu, chráni svoj trh a veľmi operatívne zavádza opatrenia, ktoré sa cudzím motoristom páčiť určite nebudú.

Na mieste je oprávnená otázka. Koná Maďarsko v súlade s právom Európskej únie a ak áno, prečo nepostupuje z obdobných dôvodov aj v iných prípadoch napr. Slovenská republika?

Pre úplnosť je potrebné uviesť, že majoritným vlastníkom slovenskej rafinérskej spoločnosti Slovnaft má byť maďarský MOL a na slovenskom trhu je cena pohonných hmôt zruba o 0,5 Eura vyššia ako v Maďarsku.

Nedotujú svojim spôsobom nízku cenu pohonných hmôt v Maďarsku aj slovenskí vodiči tankujúci podstatne drahšie na Slovensku a v iných krajinách EÚ?