Skip to content

Pamiatka novinára, publicistu a právnika Miroslava Košťanyho je zachovaná v Múzeu totality

Sereď / Volali ho „advokát chudobných“ a s úplne bežnými ľuďmi sa spravidla stretával pri dobrom pivečku v bývalom „kačabare“, alebo v iných seredských krčmách. Rád im poradil v rozvodových konaniach, v majetkových sporoch ale aj v trestných konaniach a následne vydal aj niekoľko kníh, v ktorých popísal nielen staré príbehy zo života, ale aj osud svojej dcéry, ktorú mu nezodpovedná matka ukradla.

Už počas života sme spolu robili desiatky rozhovorov a novinár, publicista a právnik Miroslav Košťany množstvo článkov publikoval aj na SeredOnLine. Zďaleka ale nie toľko, koľko v Hlase ľudu, kde pracoval dlhé desaťročia.

Množstvo článkov, výstrižkov z novín ale aj rukopisov kníh a samozrejme osobné veci o tomto v Seredi a regióne znalom novinárovi sú dnes uložené v Múzeu totality, v ktorom sa v nedeľu pri príležitosti šiesteho výročia Mirkovho úmrtia stretla jeho najbližšia rodina, známi a „ukradnutá dcéra“ Mirka.

Spoločne sme zaspomínali na Mira Košťanyho a na stretnutí sme si pozreli aj dodnes neuverejnené rozhovory s ním z doby spred 6 až 10 rokov. Pamätníci na Mirka Košťanyho sa ale dočkajú, postupne poodhalíme jeho činnosť uverejnením dokonca aj článkov publikovaných v dobe pred 40 či 50 rokmi. Z textov písaných M. Košťanym spozná svojich príbuzných nejeden Sereďan, minimálne bude jeho neopakovateľný štýl novinárskej tvorby tohto novinára pripomínať aj v časoch, kedy už žurnalistika vyzerá úplne inak ako vyzerala v dobe totality.

Články budeme radiť tematicky priebežne a zároveň vyzývame čitateľov, aby prezreli svoje súkromné archívy a poskytli nám fotografie z uvedenej doby a prípadne aj zachované staré noviny, napr. Hlas ľudu alebo Víťaznú cestu, teda tie v ktorých bolo o našom regióne písané najčastejšie.

Ďakujeme.