Skip to content

VZÁCNY PODPIS objaviteľa v jaskyni

VZÁCNY PODPIS objaviteľa v jaskyni
Dnes sa to už nenosí, ale voľakedy sa objavitelia jaskýň spravidla podpisovali na stenu v novoobjavenej jaskyni.
✅ JÁN MAJKO, objaviteľ Domice a mnohých ďalších slovenských jaskýň, tak učinil viackrát. Podpisoval sa vždy ceruzkou, malým písmom, nenápadne, neokázalo, zväčša na ťažko prístupných miestach – v jaskynných komínoch či v plazivkách a p., vo vyslovene zastrčených kútoch ním objavených jaskýň, kam sa nedostane len tak hocikto.
✅ Podpis a ďalšie údaje totiž neslúžili na sebaprezentáciu, ale ako forma uchovania základných informácií o tvorivom, cieľavedomom objave „in situ“, teda priamo „na mieste“. Preto má takýto artefakt nesmierny speleohistorický význam; natrvalo (rádovo na stovky rokov) zostáva v jaskyni a má z tohto hľadiska nevyčísliteľnú hodnotu, keďže je zasadený do jaskynného prostredia, ktoré bolo objavené NIE NÁHODOU, ale ako plod TVORIVÉHO UMU a ťažkej FYZICKEJ PRÁCE v nepredstaviteľných podmienkach.
✅ Nie hocijaký návštevník, prišelec, nech by ním bol ktokoľvek, je hoden privilégia byť objaviteľom. Nebyť Majka, svet by o mnohých ním objavených archeologicky, biospeleologicky, esteticky i speleogeneticky významných podzemných klenotoch nikdy nechyroval.
➡️ Na fotografii je dokonale schovaný datovaný podpis Jána Majka, objaviteľa Jaskyne pri buku na Silickej planine v Slovenskom krase, ktorú v súčasnosti poznáme ako Majkovu jaskyňu.
➡️ Tento rok, 9. novembra, uplynulo od jej objavu už 90 rokov. Napriek Majkovmu nesúhlasu ju v roku 1932, kedy jaskyňu Majko objavil, premenoval na Majkovu jaskyňu jeho priateľ, jaskyniarsky spolupútnik a zároveň niekdajší riaditeľ nášho múzea (v tom čase Múzea slovenského krasu), Vojtech Benický.
Text, foto: G. Lešinský
Zdroj: FB