Skip to content

Odznak „Merkura“ socialistických colníkov, pohraničiarsky „NEPROJDOU“ a ďalšie zaujímavosti

Pamätáte si seriál „Ve znamení Merkura“ o socialistických colníkoch a ich prípadoch zažívaných na hraniciach bývalej ČSSR?

(Film: 1978 Ve znamení Merkura)

Tak colníci ktorých sme inak nemali radi, boli označení odznakom Merkúra. Originálny odznak z čias socialistického Československa trvalo zohnať vyše roka, no už sa nachádza vo vitríne spolu s odznakmy bývalého ZNB, pokraničnej stráže, Vojenskej prokuratúry v Trenčíne, a odznakov socialistickej armády.

Do vitríny sme doplnili aj tzv. „ťažkú“ verziu pohraničiarskeho odznaku „NEPROJDOU“ s meniteľnou triedou zaradenia. Na odznaku sa menil malý psík s triedami od jedna to tri.

Zároveň sme do zbierky získali aj novšie verzie odznaku Merkúra a ozbrojenej stráže fungujúcej krátko po vojne.

       

Hlavne mladí ľudia, ktorí nezažili socializmus, Železnú oponu, hranice a sústavné kontroly aj pri cestovaní do a z Maďarska a medzi socialistickými krajinami by si mali pozrieť, ako taký prechod cez hranice vyzeral. Teda pozrieť to, čo dnes už nemá vidieť kde.

Spomenuté filmy v podstate pre pamätníkov, si môžete pozrieť a pripomenúť si tak totalitné časy na hraniciach ČSSR tu:

 

– – –

Exponáty Múzea totality sú postupne  dokumentované fotograficky a spolu s popiskami publikované na online platforme, ktorú môžete navštíviť tu:

https://www.muzeumtotality.online/

Ďalšie informácie o totalitnej dobe a socialistickom Československu nájdete tu:

https://socializmus.sk/

Ak máte staré predmety z čias socializmu a máte záujem umiestniť ich v múzeu pre ich zachovanie pre ďalšie generácie, uvítame to a bez váhania sa ozvite e-mailom, alebo telefonicky na číslo: 0907 277 777.

Zachovajme kus histórie aj pre tých, ktorí tu budú po nás. A ukážme im, aký bol reálny život v totalitnej dobe, kedy si jedna strana prisvojila moc a vládu nad ľuďmi aj za cenu ich streľby na hraniciach, ak sa systém rozhodli opustiť.

Ukazujme a o dobe minulej hovorme našim deťom pravdu, aby im dobré veci slúžili ako príklad a zo zlých sa poučili a chyby minulosti neopakovali.

Nezabúdajme, sloboda stojí za to a za jej získanie veľa ľudí trpelo a mnohí dokonca položili život.

Video z Múzea totality: