Skip to content

Euromajdan (ukr. Євромайдан) na Ukrajine -10 rokov po…

Na Ukrajinu sme cestovali do a aj po Euromajdane, ktorý je vnímaný ako revolúcia dôstojnosti. Takže vieme porovnávať…

Práve pred 10 rokmi sa na hlavnom námestí v Kyjeve konali protivládne protesty a občianske nepokoje. Táto de facto revolúcia na Ukrajine vypukla 21. novembra 2013 s vyvrcholením v polovici februára 2014.

Niečo z Wikipedie.org:

Euromajdan (ukr. Євромайдан), (iné názvy: revolúcia dôstojnosti[chýba zdroj]) je označenie pre protivládne protesty a občianske nepokoje na Ukrajine, ktoré v krajine vypukli 21. novembra 2013 a vyvrcholili v polovici februára 2014. V Kyjeve došlo k prestrelkám medzi políciou a protestujúcimi. Protesty boli v počiatočnej fáze dôsledkom nečakaného rozhodnutia najvyšších predstaviteľov Ukrajiny prerušiť proces európskej integrácie.

V dôsledku udalostí medzi 18. a 20. februárom bol prezident Janukovyč nútený uskutočniť viaceré ústupky opozícii. Dohodu smerujúcu k ukončeniu politickej krízy podpísali predstavitelia opozície Vitalij Klyčko, Arsenij Jaceňuk a Oleh Ťahnybok za prítomnosti predstaviteľov Nemecka (Frank-Walter Steinmeier), Poľska (Radosław Sikorski) a Francúzska (Eric Fournier). Vladimir Lukin, reprezentujúci Rusko odmietol dohodu podpísať. Koncom februára prezident Janukovyč a viacero ďalších vysokých predstaviteľov krajiny ako aj premiér Azarov opustili krajinu a odišli do Ruska. Protesty napokon dosiahli, že parlament odvolal prezidenta Janukovyča z funkcie a vytvoril dočasnú vládu. V nasledujúcich dňoch došlo k obsadeniu Krymu ruskými vojskami a proruským nepokojom v Doneckej a Luganskej oblasti.

Zdroj: Wikipedia.org

Zdroj titulnej foto: Autor: Nessa Gnatoush – https://www.flickr.com/photos/11036666@N08/11158077404/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29973243

– – –

Aj dnes si obete nepokojov Ukrajinci vážia a na hlavnom Námestí nezávislosti – Майдан Незалежності pamätníčky, ktoré sú sústavne upravované a udržiavané občanmi, študentami a mestom.

Takto sme priebežne na dnes už unikátnych fotografiách zadokumentovali pamiatku na mŕtvych našim objektívom – Foto: (C) Miloš Majko:

Fotografie sú už neopakovateľné, nakoľko verejné priestory na Majdane v Kyjeve za posledné roky prešli pomerne výraznými zmenami a dnes sa na svojich miestach nachádzajú už len jednoduché fotografie obetí protestov.

Foto: (C) Miloš Majko